Laat me beginnen u te feliciteren met uw installatie als raadslid in één van de veertien Twentse gemeenten. Misschien was u in een vorige periode ook al raadslid, zo niet dan is deze plek nieuw voor u. In dat geval hebben we wat gemeen. Ook ik ben nieuw, als burgemeester van Enschede én als voorzitter van Veiligheidsregio Twente. Een taak die ik met veel enthousiasme op me neem.

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van hulpverleningsdiensten en de veertien Twentse gemeenten. De basis wordt gevormd door brandweer, gemeenten, GHOR, politie en het veiligheidsbureau. We hebben een sterk netwerk in Twente. Samenwerking tussen alle verschillende partijen, ook over de grenzen van de veiligheidsregio, is het uitgangspunt. Samen werken we aan een veilig Twente.

Om u wegwijs te maken in alles wat er speelt op het gebied van veiligheid in Twente is dit online magazine gemaakt. U vindt er informatie over de verschillende onderdelen van Veiligheidsregio Twente en we nemen u mee in de belangrijkste veiligheidsthema’s die in de regio spelen. Naast brand en ongevallen is er aandacht voor de effecten van risicovol weer (waaronder droogte en hevige regenval), demografische veranderingen zoals vergrijzing, de gevolgen van de energietransitie en cybercrime. Of, zoals we de afgelopen twee jaar tijdens de coronacrisis hebben gezien, risico’s voor de volksgezondheid.

‘Stabiele factor in tijden van verandering’. Dat is de rode draad van de koers voor de komende periode. We leven in een wereld waarin ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Dit biedt kansen, maar tegelijkertijd stelt het ons ook voor een aantal uitdagingen. Samen kunnen we deze taak aan en zorgen we ervoor dat Twente veilig is en blijft.

Dit online magazine moet u zien als een eerste kennismaking. Ik hoop dat we in de nabije toekomst ook fysiek met elkaar het gesprek aan kunnen gaan over de belangrijke taak die we met elkaar hebben: een veilig Twente voor iedereen.

Ik wens u veel wijsheid, plezier en inspiratie toe in de komende periode als raadslid. Maar vooral ook mooie resultaten voor de inwoners en ondernemers in uw gemeente. Veel succes en graag tot ziens!

Roelof Bleker, Voorzitter Veiligheidsregio Twente

image
image
image
image